Tervetuloa PO.P pesukouluun!

Likaantuneet vaatteet heitetään yleensä pyykkikoriin. Siellä ne eivät vahingoita ympäristöä, mutta ympäristövaikutukset tapahtuvat pesukoneessa. Pesukoulussamme opastamme askel askeleelta pesemään vaatteitamme niin, että ympäristö otetaan mahdollisimman hyvin huomioon!

1. PYYKIN LAJITTELU

VÄRI

Kun yksiväriset vaatteet pestään yhdessä kirjavien vaatteiden kanssa, voivat vaatteet värjääntyä kosteissa olosuhteissa. Yksiväristen vaatteiden värit voivat siis levitä kirjavien vaatteiden vaaleisiin osiin.

Valkoiset vaatteet – pestään valkoisten vaatteiden kanssa

Värilliset vaatteet – pestään värillisten vaatteiden kanssa (lajittele punaiset, vihreät, siniset ja keltaiset sävyt erikseen)

Kirjavat vaatteet – pestään kirjavien vaatteiden kanssa (esimerkiksi punavalkoraitaiset vaatteet pestään toisten valkoisia yksityiskohtia sisältävien vaatteiden kanssa). Jos et ole varma, päätä vaatteen pesu vaaleimman värin mukaan.

LÄMPÖTILA

Lajittele vaatteet pesuohjeessa määrätyn pesulämpötilan mukaan. Pesuohjeen lämpötila on aina enimmäislämpötila. Voit aina pestä vaatteen pesuohjeen lämpötilaa viileämmällä vedellä, mikä on sekä vaatteen että ympäristön kannalta hyvä asia. Samanväriset vaatteet, joiden pesuohjeissa on eri lämpötila, voidaan pestä yhdessä. Valitse kuitenkin pesulämpötila herkimmän vaatteen mukaan.

Jos et ole varma – ota ylös pesusymbolimme ja pidä ne näkyvillä, kun peset pyykkiä.

2. PESUAINEEN ANNOSTELU

Annostele tarkasti. Pesuainetta käytetään usein liikaa, mikä aiheuttaa ongelmia ympäristölle ylimääräisen pesuaineen huuhtoutuessa jäteveden mukana. Liiallinen pesuaineen käyttö voi aiheuttaa myös kutinaa ja allergiaoireita, sillä pesukoneen on vaikea huuhdella kaikki jäämät vaatteista. Se voi vaikuttaa myös vaatteiden väreihin, koska pyykin, veden ja pesuaineen määrän tasapaino häiriintyy.

VINKKI! Oletko epävarma pesuaineen oikeasta annostelusta? Odota, kunnes pesuohjelma alkaa. Jos koneeseen tulee paljon vaahtoa, olet laittanut tällä kertaa liikaa pesuainetta. Jos vaahtoa on hieman ja tasaisesti, on pesuainetta oikea määrä.

Vältä huuhteluaineita, sillä niissä voi olla ympäristölle haitallisia ja allergisoivia aineita. Huuhteluaineen käyttö myös kuluttaa vaatteiden materiaalia ja lyhentää niiden käyttöikää.

3. PESE

Täysien koneiden peseminen säästää ympäristöä, sillä siten säästyy energiaa. Kone on täysi, kun pyykkien päälle koneeseen mahtuu vielä nyrkki. Jos koneessa on liikaa pyykkiä, sekä kone että pyykit voivat kärsiä.

Vaatteen pesuohjeeseen merkitty lämpötila on korkein, jonka vaate kestää. Vaatteen likaisuudesta riippuen voit valita myös alhaisemman lämpötilan ja säästää näin energiaa.

Psst! Ripustathan pyykit kuivumaan heti pesuohjelman päätyttyä, etteivät värit leviä. Älä anna pyykkien maata märkinä pesukoneessa!

4. KUIVATA

Kuivausrummussa ja kuivauskaapissa pyykit kuivuvat nopeasti kokonaan kuivaksi. Se kuluttaa kuitenkin paljon energiaa. Voit antaa pyykkien kuivua itsekseenkin narulla tai kuivaustelineessä kuivausrummun tai -kaapin sijasta. Se on hellävaraisempaa sekä materiaaleille että luonnolle.

Täytä kuivausrumpu kokonaan, mutta älä liikaa. Jos kuivausrumpu on liian täynnä, pyykit kuivuvat epätasaisesti ja rypistyvät.

Ota vaatteet pois kuivausrummusta heti kuivausohjelman päätyttyä, etteivät ne rypisty.

Kuivaa rummussa yhtä aikaa vain sellaisia vaatteita, joiden kuivumiseen vaaditaan sama aika. Esimerkiksi keinokuidut ja puuvilla kuivuvat eri tahtia.

5. SILITÄ

Valitse silitysraudan lämpötila vaatteen ohjeen mukaan.

Silitä vain silloin, kun se on välttämätöntä. Voit välttää silitystä esimerkiksi ottamalla vaatteet pesukoneesta tai kuivausrummusta heti ohjelman päätyttyä ja/tai kuivaamalla vaatteet henkarilla.