SOLSKYDD FÖR SMÅ SOLSTRÅLAR!

SOLSKYDD FÖR SMÅ SOLSTRÅLAR!

Tips på bra solskydd

Planerar ni solsemester? Värmen är alltid lika efterlängtad i en mörk och kall vinter. Men tänk på att barnens hud är extra känslig för sol så ta det försiktigt, inte minst i början när huden är extra blek. Bästa sättet att skydda alla små solstrålar är att inte vara för länge i solen och försöka hålla sig till skuggan så mycket som möjligt, men det finns också kläder som hjälper till.

Se alla Polarn O. Pyrets badkläder här

Vi har även solhattar

TIPS PÅ BRA SOLSKYDD:

  • Spädbarn ska inte exponeras för solljus eller för hög värme. Skydda med solhatt, parasoll och kläder. Om ni är ute mitt på dagen, sitt gärna under ett parasoll under ett parasoll för maximalt skydd. Tänk på att vagnen lätt blir varm så ställ den i skugga och håll vagnen öppen för luftinförsel.
  • Lek gärna utomhus men tänk på att solen är som starkast mellan klockan 11-15 och man bör då undvika att vara ute i solen längre stunder. Detta gäller även molniga dagar utomlands.
  • Smörj in oskyddade kroppsdelar regelbundet och använd en så vattentålig kräm som möjligt med hög solskyddsfaktor.
  • Tänk på att exponeringsgraden är densamma oavsett om man spelar fotboll, promenerar eller leker på stranden.
  • Använd luftiga bomullskläder med tät väv och långa ärmar och ben.
  • På solsemestern bör man vara extra försiktig om man vistas långa perioder i solsken. Komplettera med solskyddskräm i ansikte, på händerna och andra delar som inte täcks av kläder.
  • När det är dags för bad, använd UV-skyddande badkläder och solhatt med UV-skydd.

BADPLAGG MED SOLSKYDD

Textiliers UV-skyddsfaktor kallas UPF

Ultraviolet Protection Factor (UPF) är ett klassificeringssystem som används för kläder. UPF mäter tätheten av tyger och visar hur effektivt de skyddar huden mot ultraviolett strålning (både UVA och UVB). Ju högre UPF, desto tätare är tyget i plagget och färre UV-strålar har där av möjlighet att nå huden.

Tyg som släpper igenom mindre än 2 % UV-strålning är märkt UPF 50 +.

Alla kläder skyddar mer eller mindre mot solens strålar men många faktorer spelar in på vilket solskydd ett tyg ger. Till exempel påverkar färg, fibertyp och fiberkvalitet samt tygets konstruktion och täthet. En vit bomullsskjorta ger t.ex. en UV-skyddsfaktor på ungefär UPF 2-10.

POLARN O. PYRETS PLAGG MED UV-SKYDD

Solskyddskläder innebär att UV-strålningen reduceras och endast en femtiondel av UV-strålarna släpps igenom plagget. Det betyder att du klarar av att vara i solen ca 50 gånger längre än om du inte hade solskydd alls.

Polarn O. Pyrets badplagg märkta UPF50+ får sin höga solskyddsfaktor genom tygets täthet, vilket gör att materialet endast släpper igenom en liten del av solens UV-strålning. Solskyddshattarna impregneras för att få en solskyddande förmåga.

Polarn O. Pyret testar alla solskyddsplagg och solskyddshattar varje säsong för att kontrollera vilken UPF de lever upp till.

Årets UV-badkollektion är tillverkad av 78% återvunnen polyamid som kommer från fisknät, mattor och annat textilspill. Det är bland annat bra för att det sparar naturresurser och kräver mindre kemikalier och energi vid framställning.

Komplettera alltid solskyddskläder med solskyddskräm!