Välkommen till POP's tvättskola!

Visst händer det att man slänger ner använda plagg i tvättkorgen. Där gör de ingen skada på miljön, det är när kläderna hamnar i tvättmaskinen som den verkliga miljöpåverkan sker. I vår tvättskola ger vi dig, steg för steg, en guide för hur du tvättar våra plagg med så mycket hänsyn till miljön som det är möjligt!

Steg 1 - Sortera

FÄRG

När enfärgade plagg tvättas tillsammans med flerfärgade plagg finns det en risk att ett enfärgat plagg blöder över i vått tillstånd. Vilket gör att det enfärgade plagget missfärgar ljusa delar i det flerfärgade plagget.

Vita plagg -  tvättas med andra vita plagg

Färgade plagg -  tvättas med andra färgade plagg (sortera röda toner för sig, gröna toner för sig, blå toner för sig och gula toner för sig)

Flerfärgade plagg - tvättas med andra flerfärgade plagg (ex. röd och vit randiga plagg tvättas med andra plagg med vita detaljer) Är du osäker, låt den ljusaste färgen i plagget styra.

TEMPERATUR

Sortera plaggen beroende på vilken tvättemperatur som anges i tvättrådet. Tvättrådet i plagget anger den maximala behandlingen. Att tvätta vid lägre temperaturer än vad som anges på etiketten är alltid möjligt, det är mer skonsamt för både materialet och miljön. Plagg som har samma färg men olika tvättemperatur går att tvätta tillsammans, men var noga med att det känsligaste plagget styr valet av temperatur.

Om du är osäker  - skriv ut våra tvättsymboler och sätt upp dom eller ta med när du ska tvätta.

Steg 2 - Dosera

Hur mycket tvätt?

Att tvätta fulla maskiner är mer miljövänligt då det sparar energi. En full maskin är när du kan placera en näve ovanpå tvätten när den ligger i maskinen. Har du för mycket tvätt i maskinen kan det skada både maskinen och dina kläder.

Hur mycket tvättmedel?

Var noggrann med doseringen. Överdosering av tvättmedel är vanligt och är ett miljöproblem då överblivet tvättmedel spolas ut i avloppet. För mycket tvättmedel kan även leda till klåda och allergibesvär, eftersom maskinen får svårare att skölja bort alla tvättmedelsrester. Även färgen på plaggen kan påverkas negativt av för mycket tvättmedel då balansen mellan mängd tvätt, vatten och tvättmedel rubbas.

TIPS! Är du osäker på hur mycket tvättmedel som behövs? Stanna kvar tills tvättprogrammet startar. Om det bildas mycket skum i maskinen har du tagit för mycket tvättmedel. Bildas det nätt och jämnt ett skum har du tagit rätt mängd.

Undvik sköljmedel då det kan innehålla ämnen som är miljöfarliga och allergiframkallande. Att tvätta med sköljmedel sliter dessutom på materialet i dina kläder och bidrar till en kortare livslängd.

Steg 3 - Tvätta och torka

Temperaturen som finns angiven i plaggets tvättråd är den högsta temperaturen som plagget tål. Beroende på hur smutsigt plagget är går det att välja en lägre temperatur för att spara energi.

Psst! Var noga med att hänga upp plaggen på tork då tvättmaskinen tvättat färdigt för att undvika missfärgning. Låt inte plaggen ligga kvar i tvättmaskinen!

Torktumlare och torkskåp torkar tvätten snabbt och helt torrt. Men det går åt mycket energi. Låt gärna plaggen självtorka istället för att använda torktumlare eller torkskåp. Det är mer skonsamt för både material och miljö.

Fyll torktumlaren helt men utan att överbelasta den. Om torktumlaren är överbelastad kommer det att resultera i ojämn torkning och skrynkliga plagg.

Ta ut plaggen direkt från torktumlaren så snart den stannat för att undvika att plaggen blir skrynkliga.

Torka endast plagg som kräver samma torktid samtidigt i tumlaren. Till exempel har syntet och bomull mycket olika torktid.

Välj temperatur på strykjärnet utifrån angivelsen i plagget.

Stryk endast då det är nödvändigt. Du kan undvika strykning genom att till exempel ta ut plaggen från tvättmaskinen eller torktumlaren så fort de är klara och/ eller torka plaggen på en galge.