Turvallisesti auringossa - lue oppaamme!

Turvallisesti auringossa - lue oppaamme!

Aurinkoiset päivät tarkoittavat sitä, että lasten pukeutumiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tästä artikkelista löydät tärkeitä faktoja sekä hyviä vinkkejä auringolta suojautumiseen. Toivotamme huolettomia hetkiä auringossa!

MITÄ ON UV-SÄTEILY?

UV-säteily on lyhenne sanasta ultraviolettisäteily. UV-säteily vaikuttaa ihon soluihin ja aiheuttaa ruskettumista, mutta liiallisissa määrissä saatuna myös ihon punottamista ja palamista. Puhuttaessa UV-säteilystä tarkoitetaan sekä UVA että UVB säteilyä.

MITÄ ON OTETTAVA HUOMIOON UV-SÄTEILYLTÄ SUOJAUTUESSA?

Maapallon otsonikerros suojaa meitä UV-säteilyltä, mutta koska otsonikerroksen paksuus vaihtelee maailman ja esimerkiksi Suomen eri kolkissa, vaihtelee myös ihon palamisen riski. Tämä tarkoittaa sitä, että samanlaisilta vaikuttavat aurinkoiset, pilvettömät päivät saattavat olla täysin erilaisia UV-säteilyn kannalta.

Auringon säteily on voimaikkaimmillaan auringon ollessa korkealla, eli yleisesti kesäaikaan sekä erityisesti kesäpäivinä klo 11-15 välillä. On hyvä seurata säätiedotusten UV-indeksiä ja auringolta on syytä suojautua erityisen huolellisesti, kun UV-indeksiarvo ylittää arvon 3. Muista, että UV-säteily on sitä voimakkaampaa mitä lähempänä päiväntasaajaa olet!

VINKKI!

Voit päätellä auringon säteilyn voimakkuuden lapsesi varjon pituudesta: Lyhyt varjo = voimakas säteily - Pitkä varjo = ei niin voimakas säteily.

KUINKA SUOJAUTUA UV-SÄTEILYLTÄ?

Paras suoja tulee vaatteista, hatusta ja aurinkolaseista. Myös aurinkovoidetta on suositeltavaa käyttää yli 1-vuotiailla lapsilla suojaamattomilla ihoalueilla. Muista, että erilaiset vaatteet suojaavat erilailla. Tässä neljä huomiota liittyen vaatetukseen:

 • Kankaan tiheys. Mitä tiheämpi kudonta kankaassa on, sitä paremman suojan se antaa. Paksumpi kangas on yleensä tiheämpi kuin kevyt kangas. Polarn O. Pyretin UV-suojavaatteet on tehty erittäin tiheästi kudotusta kankaasta, jonka UV-suojakerroin on UPF50. Tämä tarkoittaa, että se pysäyttää UV-säteilyn noin 97,5 % prosenttisesti!
 • Vaatteen koko. Löysemmät vaatteet suojaavat yleisesti ottaen paremmin UV-säteilyltä kuin mitä ihonmyötäiset vaatteet. UV-vaatteiden osalta istuvuuden tulee kuitenkin olla rennon sijaan mieluummin napakan sopiva.
 • Vaatteen väri. Tummat värit antavat paremman suojan kuin mitä vaalean väriset vaatteet. UV-vaatteissamme suojakerroin on kuitenkin aina UPF50 väristä riippumatta!
 • Kuivat vs. märät vaatteet. Koska kuivat vaatteet suojaavat parhaiten, on hyvä idea vaihtaa uimavaatteet aina polskimishetken jälkeen.

TÄRKEÄÄ!

Alle vuoden ikäiset lapset olisi hyvä pyrkiä pitämään varjossa ja poissa suorasta auringonvalosta. Kaikkien lasten, iästä riippumatta, olisi tärkeää vältellä pitkäaikaista auringossa oleilua, erityisesti auringon paisteen ollessa voimakkaimmillaan. Muista tarkkailla lapsesi ihoa, kun ulkoilette auringossa!

MITÄ TUOTTEITA SUOSITTELEMME AURINKOISIIN PÄIVIIN?

 • PO.P:in UV-suoja-asut: Suojaavat erinomaisesti auringolta! Valitse koko, joka on juuri sopiva, muttei liian tiukka. Kun UV-vaatteissamme käytetty kangas kastuu, se venahtaa hieman. Kurkkaa koko UV-suojavaate-valikoimamme täältä.
 • PO.P:in UV-suojahatut: Lapsen pää, niska ja hartiat altistuvat auringolle eniten. Suojaa siis pää ja niska meidän erinomaisilla UV-suojahatuillamme! Kevät/Kesä 2018 -mallistossamme UV-suojahatujen suoja perustuu kankaan tiheään kudontaan. Kaikki UV-suojahattumme löydät täältä.
 • PO.P:in aurinkolasit: Lasten silmät ovat erityisen herkkiä UV-säteilylle. Aurinkolasimme suojaavat voimakkaalta valolta ja niissä on 100 % UV-suoja sekä polarisoidut linssit. Polarisoitu linssi vähentää auringon heijastusta mm. veden pinnasta. Aurinkolasivalikoimamme on koottu tänne.
 • Pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet: Kesämallistoistamme löydät aina pitkähihaisia paitoja sekä pitkälahkeisia housuja, joiden valmistuksessa on käytetty kevyitä ja ohuita materiaaleja. Nämä mallit suojaavat, mutta ovat myös vilpoisia päällä.

Tiesitkö, että UV-suojavaatteidemme materiaalin valmistuksessa on käytetty hyväksi mm. kierrätettyjä kalaverkkoja?

MITEN UV-SUOJA-ASUJA SEKÄ UIMA-ASUJA TULISI PESTÄ JA HUOLTAA?

Mitä huolellisemmin huollat UV-suojavaatteita ja muita uima-asuja, sitä parempana ne kestävät pidempään. Muista huuhdella uima-asu välittömästi käytön jälkeen hanavedellä. Kuivata uima-asu aina ilmavassa paikassa, mutta vältä suoraa auringonvaloa. Kun on aika pestä uima-asu, muista seuraavat seikat:

 • Pese vaate nurinpäin käännettynä.
 • Käytä hellävaraista, ei-valkaisevaa pesuainetta
 • Älä käytä huuhteluainetta
 • Tarkista tarkat pesuohjeet tuotteesta löytyvästä pesulapusta.

 

 

Lue myös artikkelimme siitä, mikä tekee UV-suoja-asuistamme niin erinomaisia.