Selaimesi on vanhentunut, ja voi vaikuttaa sivun toimivuuteen.
Inspiraatio

Pese vastuullisesti

TunnisteetTips, Ilmastotietoinen

Lue artikkeli

Tiesitkö, että n. 3 % vaatteen ympäristövaikutuksesta syntyy pesemisestä? Mitä pidempi käyttöikä vaatteella on, sitä suurempi osa ympäristövaikutuksesta syntyy pesuista. Tästä syystä on tärkeää huoltaa vaattetta oikein.

Jotta vaatteesi kestäisivät mahdollisimman pitkään, on tärkeää tietää, miten niitä huolletaan parhaalla mahdollisella tavalla.Pesu kuluttaa vaatetta aina ja sen vuoksi on tärkeää pestä vaatteet oikein – ja pestä vaate vain silloin, kun se on likainen. 
 
Tässä muutamia vinkkejä fiksuun ja ympäristöystävälliseen pyykinpesuun: 

 

1. Lajittele oikein

Värin mukaan

Jos yksivärinen tuote pestään yhdessä moniväristen kanssa, voi yksivärinen tuote värjätä monivärisen vaaleampia osia. 

 

Lajittele näin:

  • Yksiväriset valkoiset vaatteet – pese muiden valkoisten vaatteiden kanssa. Vältä laittamasta muita värejä samaan pesuun.
  • Yksiväriset vaatteet – pese muiden samanväristen vaatteiden kanssa. 
  • Moniväriset vaatteet – pese muiden moniväristen vaatteiden kanssa. Moniväriset vaatteet, joissa on vaaleita osia, tulisi pestä samanlaisten kanssa. Moniväriset, joissa ei ole vaaleita kohtia keskenään. 
      

Tiesitkö...

Vaatteet voivat värjäytyä, mikäli ne jätetään pesukoneeseen kosteina lojumaan. Kun kosteat vaatteet ovat koneessa päällekkäin, pääsee väriä tarttumaan viereiseen vaatteeseen. Ripusta siis pyykit mahdollisimman nopeasti pesuohjelman päätyttyä. 

 

2. Annostele oikein

Täysi koneellinen

Pese aina täysiä koneellisia. Tämä säästää energiaa, joka taas säästää ympäristöä. Kone on täynnä, kun saat laitettua nyrkin pyykin päälle, kun pyykit ovat rummussa. Konetta ei kannatta täyttää liian täyteen, sillä kone saattaa vahingoittua ja pesutulos kärsiä. 
 

Annostele pesuaine oikein

Liika pesuaineen käyttö ei ole suotavaa, sillä ylimääräinen pesuaine päätyy huuhteluveden mukana viemäriin mikä kuormittaa ympäristöä. Liiallinen pesuainemäärä voi vaikuttaa myös vaatteen väreihin ja siten lyhentää sen käyttöikää. Lisäksi vaatteisiin voi jäädä pesuainejäämiä, jotka voivat aiheuttaa kutinaa tai allergisia reaktioita lasten herkälle iholle. Tästä syystä on tärkeää noudattaa käyttämäsi pesuaineen annosteluohjeita. Käytä myös aina ympäristömerkittyjä pesuaineita. 
 

Ei huuhteluainetta 

Emme suosittele huuhteluaineen käyttöä.Huuhteluaine kuormittaa sekä ympäristöä että vaatetta. Huuhteluaine kuluttaa vaatteen materiaalia ja vaikuttaa näin kestävyyteen. 
 
Jos haluat pestyihin vaatteisiin pehmeämmän tunteen ilman huuhteluainetta, voit sekoittaa keskenään 1 dl etikkaa ja 4 dl vettä. Näin saat ympäristöystävällisen vaihtoehdon huuhteluaineelle! Tämä niksi sopii parhaiten vaaleiden vaatteiden pesuun, sillä etikalla voi olla vaalentava vaikutus. 

 

Tiesitkö...

  • Veden kovuus on erilainen riippuen asuinpaikastasi. Mikäli asuinpaikkakuntasi vesi on kovaa, täytyy pesuainetta käyttää enemmän. Suurimmassa osassa Suomea vesi on kuitenkin pehmeää eikä ole tarvetta käyttää runsaasti pesuainetta.
  • Pesukoneissa on vaihtelevat energiamerkinnät. Mitä parempi energiamerkintä on, sitä enemmän energiaa säästyy jokaisen pesun yhteydessä.
  • Uudemmissa pesukoneissa on yleensä erilaisia pesuohjelmia. Lisäksi pesuohjelmat on usein mukautettu tuotetyypin mukaan. Valitse tarkoituksenmukainen pesuohjelma, niin säästät niin vaatetta kuin myös vettä ja energiaa joka pesukerralla. 
  • Jotkut vaatteet, kuten esim. villavaatteet, kaipaavat usein vain tuuletusta pesun sijaan. 

 

3. Pesulämpötila

Vaatteen pesuohjeessa ilmoitettu lämpötila kertoo, minkä lämpötilan vaate kestää, mutta se ei ole vaatimus vaatteen puhdistumiselle. Vaate ei ole yleensä niin likainen, etteikö se puhdistuisi myös matalammassa lämpötilassa. Vaatteiden peseminen alhaisemmassa lämpötilassa on hellävaraisempaa sekä vaatteelle että ympäristölle. Matalammissa lämpötiloissa peseminen kuluttaa vähemmän energiaa, ja vaatteen materiaalit ja värit säilyvät paremmin. 

 

Miksi emme laske pesuohjeittemme lämpötilaa kokonaan?

Jotkut tahrat vaativat hieman kovempia otteita. Tällöin on hyvä, että vaatteet voidaan pestä myös korkeammissa lämpötiloissa, kun ne ovat erittäin likaisia.

Korkeammassa lämpötilassa peseminen tekee vaatteesta todella puhtaan ja poistaa tahroja ja tällöin se on ympäristöystävällisempää kuin useampi pesukerta alemmassa lämpötilassa ilman toivottua lopputulosta. Ota sen vuoksi aina huomioon vaatteen likaisuus, kun peset sitä.

 

4. Kuivaa oikein

Ympäristön kannalta on parasta, jos pyykkiä ei kuivata kuivausrummussa tai –kaapissa. Myös vaatteen kulumisen kannalta on parasta, että sitä ei kuivata koneellisesti. Tähän on kuitenkin yksi poikkeus. Tekniset ulkovaatteemme on hyvä kuivata kuivausrummussa tai –kaapissa, jotta niiden ulkopinnan vedenhylkivyyskäsittely aktivoituu uudelleen. Kuivaa tällöin ulkovaate täysin kuivaksi. Oikea kuivauslämpötila on sama kuin vaatteen pesulämpötila. Mikäli pesulämpötila on 40 astetta, on se maksimilämpötila myös kuivaukselle.   
  
Täytä kuivausrumpu täyteen, ei kuitenkaan liian tiivisti, jolloin vaatteet eivät pääse kuivumaan kunnolla ja jäävät ryppyisiksi. Samassa kuivausrummussa olevien vaatteiden kuivumisajan olisi hyvä olla sama. Mm. puuvillavaatteilla ja synteettisillä kuiduilla on hyvin erilaiset kuivumisajat.  

Pese farkut oikein

Kun huollat farkkujasi oikein, kestävät ne käytössä pitkään ja jopa paranevat ajan kuluessa.
 

Tässä muutamia vinkkejä farkkujen pesuun:

  • Noudata farkkujen pesuohjetta. 
  • Tyhjennä taskut ennen pesua 
  • Käännä farkut nurinpäin, niin säästät vaatteen ulkopintaa ja vältyt myös mahdolliselta raidoittumiselta. 
  • Pese aina samanväristen tuotteiden kanssa – tämä on erityisen tärkeää, mitä tummemmista farkuista on kyse
  • Älä käytä valkaisevaa pyykinpesuainetta
  • Älä käytä huuhteluainetta. Huuhteluaine voi vaikuttaa farkkujen joustavuuteen ja kuormittaa myös ympäristöä. 
  • Älä jätä farkkuja koneeseen märkinä. 
  • Ripusta farkut kuivumaan heti pesun jälkeen. Käännä ne oikeinpäin, ravistele ja kuosittele ne muotoonsa. 
  • Älä kuivaa farkkuja kuivausrummussa, sillä ne saattavat menettää muotonsa. Paras tapa on antaa farkkujen kuivua narulla.

Teknisten ulkovaatteiden pesu 

Kun huollat teknisiä ulkovaatteitasi oikein, kestävät ne parempina pidempään. Sekä oikein peseminen, että kuivattaminen ovat tärkeitä. Tässä muutamia vinkkejä ulkovaatteiden huoltoon. Muistathan, että usein pelkkä kostealla liinalla pyyhkiminen riittää. Tämä säästää sekä vaatetta että ympäristöä.
 


Pesu

Noudata pesuohjetta.  
Pese oikeassa lämpötilassa samanväristen vaatteiden kanssa. 


Sulje kaikki osat ja tyhjennä taskut

Sulje kaikki nepparit, vetoketjut kiristykset ja tarranauhat. Näin vältyt turhalta osien ja kankaan kulumiselta.

Tyhjennä taskut, jotta pesukoneeseen ei vahingossa pääse pieniä kiviä tai muita esineitä. 


Käännä vaate nurinpäin 

Pese vaate nurinpäin. Näin suojaat kankaan pintaa kulumiselta. 


Ei huuhteluainetta 

Älä käytä huuhteluainetta. Se voi heikentää tuotteen vedenhylkivyyttä. 

Ripusta vaatteet heti kuivumaan 

Ripusta vaatteet kuivumaan heti, kun pesuohjelma on valmis. Näin vältyt mahdollisilta värjäytymiltä.


Fleecevaatteiden peseminen

Vältä fleecen pesemistä mahdollisuuksien mukaan. Voit poistaa mahdolliset tahrat paikallisesti ja fleeceä voi hyvin myös tuulettaa.  
 
Mikäli fleece kuitenkin kaipaa pesua, suosittelemme käyttämään Guppyfriend-pesupussia. Pesupussin käyttö vähentää huuhteluveden mukana vesistöihin pääsevän mikromuovin määrää. Pesupussi suojaa fleeceä myös muulta kulumiselta ja pidentää näin ollen sen käyttöikää! 

 

Kuivaa vaate ja aktivoi vedenpitävyys uudelleen 

Kuivaa tekniset ulkovaatteemme kuivausrummussa tai -kaapissa matalassa lämpötilassa. 
  
Jotta ulkopinnan vedenhylkivyyskäsittely aktivoituisi uudelleen, pitää vaate lämpökäsitellä. Tämä on helpointa tehdä kuivauskaapissa tai –rummussa vaatteen pesulämpötilassa. Matala lämpötila suojaa saumojen teippauksia irtoamiselta. 
 
Aktivoi vedenhylkivyyskäsittely uudelleen kuivaamalla vaate kuivausrummussa tai -kaapissa alhaisessa lämpötilassa. Jos sinulla ei ole kuivausrumpua tai -kaappia, voit käyttää varovasti apuna myös silitysrautaa. Pidä silitysraudan lämpötila kuitenkin matalana, älä lisää vettä tai käytä höyryä. Noudata vaatteen ohjetta myös silityksen osalta. Laita silitysraudan ja vaatteen väliin aina ohut puuvillakangas, jotta vaate ei vaurioidu. Näin silitysraudan lämpökin jakautuu tasaisesti. 
 
Jos olet kuivannut vaatteen narulla, lämpökäsittelyn voi myös tehdä jälkikäteen!  

 

Aika kyllästää vaate uudelleen?

Vedenhylkivyyskäsittely kuluu asteittain pesuissa.
 
Vedenpitävyys on helppo testata: Suihkuta tai kaada varovasti pieni määrä vettä vaatteen päälle. Jos vesi helmeilee pois kankaalta, pinnan kylläste on hyvä. Jos vesi imeytyy kankaaseen, on aika kyllästää vaate uudelleen.  
 
Vaatteen on tärkeää olla puhdas, kun se kyllästetään uudelleen. Muussa tapauksessa lika ja rasva kapseloituvat ja vaatteen toiminta heikkenee. PFC-vapaita kyllästysaineita löydät hyvin varustelluista urheilu- ja retkeilymyymälöistä. 

UV-vaatteiden peseminen

Jotta UV-vaatteen korkea aurinkosuoja säilyisi mahdollisimman pitkään, tulee vaatetta huoltaa oikein. Tämä on onneksi helppoa! 
 

Pesu

  • Huuhtele vaate jokaisen käytön jälkeen. 
  • Huuhtele rantapäivän jälkeen huolellisesti juoksevan veden alla. 
  • Käännä vaate nurinpäin ennen pesua. 
  • Noudata vaatteen pesuohjetta. 
  • Käytä valkaisematonta pyykinpesuainetta. 
  • Vaatetta ei saa säilyttää käytön jälkeen märkänä pyyheliinan sisällä.
  • Vaate on sekä huuhdeltava että suoristettava käytön jälkeen, jotta siihen mahdollisesti jäänyt suola, kloori tai hiekka saadaan poistettua. Tämä auttaa säilyttämään vaatteen muodon, värin ja aurinkosuojan.
      

Kuivaus 

Älä kuivata suorassa auringonpaahteessa tai kuivaajassa. Kuivata mieluiten ulkona varjossa tai sisätiloissa. 

 

Erilaisten materiaalien pesu

Eri materiaaleilla on erilaisia tarpeita. Viskoosi on erittäin herkkää märkänä, ja villalle riittää usein tuulettaminen käytön jälkeen. Ymmärrä paremmin eri materiaaleja ja pidä vaatteet hyvinä pidempään.
 

Villa

Villa ei likaannu helposti. Siksi villavaatteelle riittää useimmiten vain puhtaaksi harjaaminen ja tuulettaminen. Villa puhdistaa itse itsensä ohuen lanoliinikerroksensa ansiosta. Lanoliini on luonnollinen rasva, joka ympäröi kuidun ja auttaa hylkimään likaa ja epäpuhtauksia. Lisäksi se on antibakteerinen.  
 
Jos villavaate kuitenkin kaipaa pesua, käytä hienopesuainetta ja pesukoneen villapesuohjelmaa.

 


Viskoosi ja lyoselli

Viskoosi ja lyoselli ovat kuituja, jotka ovat märkänä haurasta ja voivat siten hajota. Pese viskoosi- ja lyosellivaatteet siksi hienopesuohjelmalla ja mieluiten pesupussissa.  
 
Märkänä nämä materiaalit vetäytyvät helposti kasaan ja niistä tulee kovia ja jäykkiä. Kuosittele siksi märkää vaatetta erittäin varovasti takaisin muotoonsa.Kun vaate on kuivunut, silitä se, jolloin se saa takaisin alkuperäisen muotonsa ja ”kiiltonsa”. 
 
 
*Ruotsalaisen vaatekulutuksen ympäristöarviointi – kuusi vaatetta, kestävä tulevaisuus, Mistrafuturefashion: 2019)